Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κινητοποίηση στον ΕΔΣΝΑ ενάντια στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων

Με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σήμερα, οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Αττικής αντιδρούν στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, που αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες και να οδηγήσει στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους.
Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής, μια από τις τέσσερις που έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν.
Η κατάθεση των φακέλων γίνεται στον ΕΔΣΝΑ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) για τους εργαζόμενους στο Σύνδεσμο.
Οι άλλες μονάδες για την Αττική είναι αυτή της Νοτιοανατολικής Αττικής (η προθεσμία λήγει 24 Γενάρη), της Δυτικής Αττικής στα Άνω Λιόσια (29 Γενάρη) και της Δυτικής Αττικής στη Φυλή (5 Φλεβάρη 2013).
Οι ιδιωτικοί όμιλοι που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, για την οποία θα επιλεγεί ο καθένας, για διάστημα 27 ετών, δηλαδή ιδιωτικοποιείται πλήρως η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Ο προϋπολογισμός για τα έργα ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις μονάδες θα έχουν συνολικά δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνων απορριμμάτων ετησίως. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, δηλαδή και την καρκινογόνα καύση.
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου