Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Έξω ο καρκίνος από τις γειτονιές μας

Συγκέντρωση 6/7/2016 7 μ.μ. Καματερό (στην κεραία επί της οδός Κολοκοτρώνη)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό Τετάρτη 29/6/2016
Οι κάτοικοι από γειτονιές του δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού που έχουμε κινητοποιηθεί ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, συγκεντρωθήκαμε στο Α΄ΚΑΠΗ Καματερού και συζητήσαμε για τον τρόπο που θα συντονίσουμε τον αγώνα μας.
Κοινή πεποίθηση όλων των παρευρισκομένων είναι ότι η ακτινοβολία από τις κεραίες συσχετίζεται με καρκίνους, λευχαιμίες, καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και επιπλέον επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι δημιουργεί αϋπνία, πονοκεφάλους, ναυτίες, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, αίσθηση κούρασης και ότι εκτός από τον άνθρωπο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διώχνει άγρια είδη από τους βιότοπους στους οποίους ζουν. Με βάση το ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να τεκμηριώσουν επιστημονικά την ασφάλεια των πληθυσμών από τις κεραίες αλλά αντίθετα επιστημονικοί φορείς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, θεωρούμε δικαιολογημένο τον ξεσηκωμό των γειτονιών μας ενάντια στον αόρατο κίνδυνο.
Έγινε αναφορά στην εμπειρία από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις κεραίες που έχουν γίνει στην περιοχή μας τουλάχιστον μία δεκαετία πριν καθώς και από τις κινητοποιήσεις που γίνονται τα τελευταία 2 χρόνια στις γειτονιές, του Σαλίγκαρου στους Αγίους Αναργύρους και στις οδούς Ομήρου, Κολοκοτρώνη και Ζέρβα στο Καματερό. Συζητήθηκε η ανάγκη να αναπτυχθεί δράση ενάντια σε κεραίες που βρίσκονται κοντά στο ίδρυμα Αναπήρων, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας αλλά και σε άλλες γειτονιές που ρυπαίνονται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών ή που στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Για το νομικό πλαίσιο επισημάνθηκε ότι
  • Είναι προστατευτικό για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αφού δεν απαγορεύει την εγκατάσταση κεραιών σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από σχολεία, παιδικές χαρές, απλά περιορίζει το όριο της ακτινοβολίας στο 60% των ανώτατων επιτρεπόμενων (ορίων).
  • Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας στην Ελλάδα, είναι πολύ υψηλότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής • δεν προβλέπεται περιβαλλοντική μελέτη αλλά μια δήλωση τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από την εκάστοτε εταιρεία.
  • Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση των κεραιών ΕΕΤΤ, Πολεοδομία, ΔΕΗ, Περιφέρεια, Δήμοι λειτουργούν προστατευτικά προς τις εταιρείες αφού σε πολλές περιπτώσεις «παραβλέπουν», καθυστερούν να ανταποκριθούν σε καταγγελίες των κατοίκων αλλά ανταποκρίνονται τάχιστα σε αιτήματα των εταιρειών ή δίνουν εγκρίσεις «αβλεπί». Επισημάναμε την αναξιοπιστία των μετρήσεων της ακτινοβολίας από την ΕΕΑΕ αφού οι εταιρείες «χαμηλώνουν» τη λειτουργία των κεραιών όταν επίκειται έλεγχος και την επαναφέρουν μετά τον έλεγχο.
  • Η δικαστική οδός δε φαίνεται να είναι αδιάβλητη αφού οι αποφάσεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι υπέρ των εταιρειών.
  •  Ανησυχία ότι η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών θα πυκνώσει τις κεραίες όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Σπίρτζη και ότι θα κάνει ακόμα πιο εύκολη την αδειοδότησή τους.
Η Συνέλευση όλων των Επιτροπών Αγώνα αποφάσισε για τη δράση της τα παρακάτω:
Χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις για το κατέβασμα των κεραιών και σε αυτό χρειάζεται όλοι οι κάτοικοι να είμαστε ενωμένοι.
Εκτός από τις κατά τόπους κινητοποιήσεις μας, θα πρέπει να στοχεύουμε και στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αλλάξει:
  • Μείωση ανώτατων ορίων Η/Μ ακτινοβολίας
  • Ρητή απαγόρευση κεραιών σε απόσταση μικρότερη από 500 μέτρα από σχολεία, νοσοκομεία και πυκνοκατοικημένες περιοχές,
  • Αλλαγή στον τρόπο διάδοσης του σήματος που να είναι ασφαλής για την υγεία μας, δηλαδή όχι κεραίες αλλά άλλος τρόπος που η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει, ανεξάρτητα από το κόστος που μπορεί να έχει.
Στην κατεύθυνση αυτή συγκροτούμε αντιπροσωπευτικά μία επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε γειτονιά που θα βοηθάει στο συντονισμό μας. Η επιτροπή είναι ανοιχτή.
Συγκεντρώνουμε υπογραφές από όλες τις γειτονιές.
Διοργανώνουμε κοινές συγκεντρώσεις στις γειτονιές με πρώτο σταθμό, την κεραία της οδού Κολοκοτρώνη στο Καματερό Τετάρτη 6-7-2016 στις 7μμ
Θα οργανώσουμε κινητοποιήσεις στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων Τηλεπικοινωνιών, που είναι η υπηρεσία που αδειοδοτεί τις κεραίες), στην Περιφέρεια, στο Υπουργείο Υποδομών και οπουδήποτε η Συνέλευση των γειτονιών κρίνει απαραίτητο.
Συντονίζουμε τον αγώνα μας, ενώνουμε τις φωνές μας 
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΕΞΩ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου